detlillaaventyret

Men vad gör Pontus egentligen?

Kategori: Allmänt

Dagarna bara går och går, och blir jag något visare? Man kan ju hoppas med tanke på hur mycket man sitter och tragglar tabeller hit och lastberäkningar dit, kurser här och nautisk engelska termer där osv..

För att få en inblick i vad som sker här i världsmetropolen Kalmar, städernas stad, festernas partyhatt, jordens medelpunkt, huvudleden till det stora landet Öland och slutligen plugghästarnas Mecka, så har jag sprungit runt som en grek som skulle varna dom andra grekerna om krigets närvaro (marathon) och tagit massa ovärderliga foton i försöket att få våra 2 läsare nöjda och fortsätta läsa kanske Kalmars 3:e bästa blogg!



En klasskamrat lyssnar till motorljudet på en dieselmotor i skolfartyget Calmare Nyckel.



Samma motor sett uppifrån. Vi ska kunna återge alla system som omgärdar motor, tex kylssytem, oljesystem, tryckluftssystem, smörjoljesystem mm.., och kunna rita upp dom på en plan som är förståelig och godkänd av våran lärare. Just denna motor är klen för sin storlek med ynka 450 (nånting sånt) hästar men väldigt stabil och faktiskt ganska snål.



Här är kylsysytemet till samma motor. Det mesta kyls med färskvatten för att motorn inte ska rosta och ta skada av saltvattnet. Men smörjoljekylaren kyls faktiskt av insuget sjövatten.



En av våra simulatorövingar i simulatorrummet. På sidorna två radaraparater av olika slag. I mitten uppe ser vi ut genom fartygets "fönster" på skärmarna och under har vi styrningen och gas mm.. av fartyget. Men va fals, ingen traditionell båtratt!?!?



Bakom dom som styr står dom som beräknar kurs och plottar andra fartyg manuellt. Här finnes även VHF radio och styrning av lanternor och ankare mm..



En typisk eftermiddag/kväll hemma med träning på tex tidvatten som på bilden. Man tar uppgiften från boken uppe till vänster, räknar ut vilken position på sjökortet med hjälp av Longitud och Latitud, drar sedan en linje för kursen som man tror att man ska gå KGV (kurs genom vatten) för att hamna på plats, sen letar man reda på vilket tidvattenmärke som är troligast att gälla för området nere till höger på sjökortet. Där står vilken riktning som strömmer för fartyget ur kurs och vilken fart den har men då måste man veta mot vilken hamn man ska räkna och vilken dag och det står i boken till höger där man plockar ut närmaste högvatten och tar pluss eller minus så många timmar som tiden är just nu och den som är för det beräknade tidvattnet. Sen läser man av om det är Neap eller Spring som är hur planeter och annat påverkar tidvattnet och tar sedan ut rätt siffror ur tabellerna på sjökortet. Man använder uppgifterna man får ut och räknar sedan ut kurs som man bör ta för att hamna på rätt plats med miniräknaren via vissa formler och tar sedan ut i sjökortet hur vi ska åka mot strömmen och vinden för att hamna rätt. YES! Ett tal klart!



Målet. Kustbevakningen har köpt in några nya fartyg på senaste tiden. Det här låg i Kalmar och blev fotat av fler än mig.



Notera storleken på fartyget i jämförelse med klasskamraterna i förgrunden. Mums!

Bilder på Bebis.. igen

Kategori: Allmänt



Nya halsduken



Försöker vara vacker o kråma sig för pappsen



Helt slut...

Hermeneutik och Fenomenologi

Kategori: Allmänt

Om någon är intresserad av vad dessa betyder så har jag ett arbete jag skrivit som ni kan få läsa, någon som e intresserad? nee, trodde väl inte det! Kursen i sig är egentligen rätt intressant, men tyvärr har upplägget inte riktigt fungerat. Massa schemakrångel och uppgifter som ändras in i det sista... Och att läsa filosofi verkar inte riktigt vara min grej då jag gärna vill ha ett svar på saker o ting.. att få höra att det inte finns något rätt eller fel och att man inte kan lära sig allt är jobbigt för mig.. Hur ska jag då veta att jag är redo för min tenta?



Den här veckan kommer nog dagarna spenderas på bibblan.. Bra arbetsro, även om blåbärspajen lyser med sin frånvaro- det har dock varit tal om att påbörja ett bakschema i vår studiegrupp (tur att jag inte e den enda gottegrisen)..



Vem behöver ett gym kort när man släpar runt på detta i sin väska om dagarna.. Speciellt nöjd med dagens boklån från biblioteket.. "vetenskapsteori för nybörjare" jajjemen...

Rymmaren

Kategori: Allmänt

För nån vecka sen beslöt sig Nattis för att gå ut med lille bebis i trädgården då han va himla rastlös.. Det tog ca 5 min sen ser man hur den lille filuren tittar på en med bus i blicken.. Han tänker rymma.. Han tar sats o springer iväg mot grannanes trädgård, men nattis e snabb hon med så hon flyger efter o får fast den lille. Han hinner dock slita sig ur en del av selet o försöker tappert fortfarande dra. Med lite våld fick Nattis iaf tag i honom o släpade in honom. Aldrig mer går hon själv ut med honom.. Gissa hur arg bebis var..

Numera får både pontus o nattis gå ut med honom tillsammans för att undvika flykt. Pontus fortsätter med sin klätterskola för lille bebis då han är fantastiskt duktig på o klättra upp i träd.. Men inte lika fantastisk på att klättra ned.. Förra sommaren körde bebis metoden jama-titta förskräckt ned-o släpp bara taget-metoden vilket förorsakade en del skador på stackaren. Men med pontus klätterskola börjar han ialla fall få lite kläm på klättrandet.. Dock hade vi en liten incident här i helgen då han klättrade högt upp o fastnade med sitt koppel i en gren (ja, vi vågar ju inte släppa honom utan koppel nu när han bestämt sig för att vara en rymmare, numera har han även ett halsband på sig med våra telenr också ifall om att) tur nog så e pontus smidig nog att klättra upp i trädet han med o kan rädde den lille.



Ser ni lille bebis? :)

Plugg

Kategori: Allmänt

Lördag förmiddag spenderades på ett cafe i stan med Lisa (som går i min klass) där vi skulle plugga.. Gick förhållandevis bra.. Plugg varvat med blåbärspaj är en bra deal!

För att koppla bort allt som har med skola o göra så blev det utgång kvällstid med några från klassen.. O idag e man seeg.. Å nästa vecka blir ännu hårdare med mer plugg.. kuul..



några tjejor från klassen :)



Karl i rosa sparkdräkt o Lisa..

på beställning

Kategori: Allmänt

så kommer några bilder på bebis ;)



Sitter man i soffan o försöker plugga så kommer fisen dit o ska sova



Attack position.. Första bästa som kommer förbi får sig ett tjuv nyp



Bitterheten själv när han får ligga under täcket mellan oss kvällstid

Shoppingsug...

Kategori: Allmänt

Fördelen med att bo här i Kalmar är att det inte finns så mycket butiker.. Och att skolan inte ligger i närheten av centrum.. Har bestämmt att jag inte ska shoppa alls under februari, vilket gör att jag bara vill shoppa ännu mer! Men det hindrar ju inte en att sitta å internet-fönster-shoppa ;)
De här go bitarna hittade jag på bubbleroom, från Friis & co båda två



Gaah.. perfekta party sommarskor o perfekta vardagsskor!! Fast ska jag investera i ett par nya skor nu så borde det egentligen vara nya träningsskor.. men det e ju inte alls lika kul.

Underbara lördag!

Kategori: Allmänt

När stormen väl hade lagt sig så fick vi ett strålande väder med massa sol, förvisso fortfarande minusgrader, men ändå :) Efter en liten sovmorgon, så körde vi en vända till City Gross. Och i bilfärden föddes en ide om att vi kanske skulle grilla till kvällen. Väl framme på City gross så tar vi vår lille vagn å påbörjar vår shopping, inser att kl "bara" är 11 på förmiddagen.. Det e duktigt för att vara oss! Vi börjar fundera på vad vi egentligen gjorde hemma vid de här tiden, för att vara ute o storhandla var vi då inte!



Lyxfrukost!

Hemma dukar vi upp till storfrukost innan vi ska ta tag i nästa projekt.. Städa.. Hela huset.. För andra gången faktiskt sen vi kom hit så plus poäng till oss!
När vi är klara med allt skrubbande, tvättande o dammande tittar vi nöjt på varandra.. Undrar vad klockan är? 15,00.. Oj.. massor med tid av dagen kvar. Pontus bestämmer sig för att gå ut å sprinag en sväng o Nattis springer iväg till gymmet.



Pontus förbereder sig för att gå ut å springa


Senare under kvällen står pontus ute o grillar. Middagen bestod av fläskkarre, potatis o aioli.. Nu längtar vi till sommaren!

Stoorm

Kategori: Allmänt

Som vi förstår det så fick ni smaka på den bittra snöstormen imorse i sthlm. Vi hånskrattade lite åt er när den ena efter den andra facebook statusen dök upp om försenade pndeltåg, inställda bussar o inplogade bilar.. men tji fick vi.. Nu stormar det totalt här.. Vi tog ut katten innan det blev sådär galet blåsigt, för att han ska förstå att man inte vill gå ut i det här vädret annars är det den eviga jamorkesten här, 2 min senare ville han bara in igen :)

Vi är för övrigt begravda i plugg nu båda två så då blir det lite dålig uppdatering här på bloggen men vi kommer igen snart ska ni se :)

Kul att folk kommenterar inläggen också förresten, gör det tusen ggr roligare o skriva :)

kram kram

Ett litet äventyr i Kalmars källare.

Kategori: Allmänt

Dagarna kommer och går, och en av dessa dagar vaknade lille Natlii av att dörren öppnades till sovrummet och där kom en nyvaken man in och sjöng falskt från hela sitt hjärta.
Det var hennes födelsedag och jag gick upp tidigt (för mig) och gjorde i ordning frukost för att hinna sjunga en snutt för födelsedagsflickan innan plugget började. Katten var givetvis med överallt och på morgonen när sikten inte är lika god och man närmast vill åbrokalla sjövägsregel nr 19 är han faktiskt mest ivägen när man försöker ändra kurs för att inte grundstöta på detta ständigt rörande objekt.

Hur som haver sjöng jag nu med min klara, helt falska, morgonton. Den är för övrigt tom sämre på morgonen då dom falskaste av dom falska tonerna finner sin väg fram och ut ur mina stämband. Bakelsen som jag införskaffat dagen innan på City Gross var det första som den nyvaknes blick fästes vid. På brickan fanns även morgonmackor med ost, finskuren skinka, lite hackad rödlök, några droppar olivolja och en smula havssalt. Självklart fick hon dom 3 paketen i sängen också. Ett armband med silverskimrande snöflingor, ett par högklackade stilrena svart skor och ett halsband med vågformade slingor fanns i paketen. Det sista hon fick var ett löfte om en egen (om dock väldigt lite) walk in garderob när vi väl kommit hem.
En bra fredagsmorgon.



Armbandet hon fick på morgonen.



Halsbandet av silvervågor. (Skorna finns i tidigare inlägg med två par andra skor)

Jag lämnade flickan ensam hemma och begav mig mot kunskapshuset, Linnéuniversitetets fartygshögskola. Efter en hel dag med radar och annan kunskap var det dags för kvällsaktiviteten. Och för er som är lite snuskiga så var det inte alls det som skedde utan min sista lilla överraskning till födelsedagsflickan. Jag hade bokat bord på en restaurang. Informationen jag hade samlat om denna restaurang sade mig att den borde duga som födelsedagsplats till kvinnan, som hon nu hade blivit med klänning och utstyrsel som för bal, eller i alla fall som för fest.
Restaurang Kronan hette platsen dit jag förde henne. Jag hade mången gång slängt ett öga på den utsökta porten när jag passerat på väg till universitetet. Att den heter Kronan syftar tydligen till regalskeppet som sjönk i kriget mot den hemske dansken, och nånting viktigt hände samma år med källaren (som jag inte minns nu) och därför döptes den till Kronan. Vi trädde in i porten och möttes genast av en stentrappa ner till källarnivå. I lokalen vi steg in i fanns det fönster högt upp och det visade sig senare att fönsterna i fotnivå utanför på gatan var Kronans. Väggarna var en meter tjocka och sammafogade av sten och tegel. En medeltida stämning sänktes oss genast. Takhöjden var ringa vilket bara adderades till mysighetsfaktorn.



Handelshuset med ingången till restaurang Kronan.



Porten ner till källaren, som var både mysig och varm.

En servitris mötte oss och undrade om vi inte skulle hänga av oss. Jaha, här hängde man tydligen av sig själv. Inget dåligt med det egentligen men vi kände oss lite dumma när vi fick frågan. Vi följde sedan hennes kvicka steg i den gångliknande lokalen med en liten bar till höger direkt när man kom ner för stentrappan. Längre in satt människor och åt och trivdes. Stämningen var god och vid ett bastant träbord utan duk (mycket bra för känslan) satte vi oss ner. Efter mycket tvekande valde Nattis hjortfilé med potatiskaka och kantarellsås och jag tog ryggbiff med potatiskaka och rödvissky. Dessvärre finnes inga fotobevis på denn utsökta måltid. Som den otroliga vinkännare jag är pekade jag ut ett vin ur vinlistan. Det visade sig vara ett dåligt val. Det gick dock att dricka men var aningen för surt i smaken och för tunt för kött. Jaja, man kan inte vara bäst jämt tänkte jag och insåg att det vore skoj att vara bäst nån gång i alla fall.
Middagen fortlöp och vi hade en mycket trevlig stund. På menyns framsida återgavs en del av restaurangen historia och det var tydligen två handelshus ovanför oss. Deras källare hade tydligen slagits ihop till en gemensam lokal senare i historien och blev så småning om var den var idag.

Efter middagen tänkte vi passa på att "göra stan" eller nåt nu när vi äntligen tagit våra lata bakdelar och släpat oss ända in i stan. Sjösjukan heter ett studenthak och vi styrde kosan dit. Klockan var vid 22 tiden och på en av dom större gatorna utanför den lilla gallerian Kvasten stod ett gäng ungdommar, blandat mellan killar och tjejer med ett bord. På bordet stod termosar och jag tror även det fanns nån kaka där. "Vill ni ha kaffe?" fick vi frågan. Chockat svarade vi att vi inte drack kaffe och spatserade vidare. Hur gick det där till? Jaha, hemma står folk och hänger eller är ute och gör hyss men här bjuds det på kaffe av ungdommar vid 22 tiden... Underligt.
Vi kom fram till sjösjukan, officiellt för studenter framför allt för sjöfolk och sjuksköterskor. Vi kom fram till entrevaktsgarderobiären som var 2.03 m lång (ja, jag frågade). Tydligen var galgarna slut men vi fick gärna ta av oss jackorna så kunde han knöla in dom försiktigt under alla hängande jackor på golvet. Vi antog anbudet och lämnade ifrån oss ytterkläderna. En trappa ner var enda valet och vi följde den ner till botten.

Det som mötte oss var en förunderlig syn. Det bestod av en enda lokal, avlång och rektangulär. Det var massor av folk och jag nästan kände hur jag växte skägg och blev gammal eller kanske mindes den gamla goda tiden då jag själv dansade på bordet utan tröja. För det var precis vad som hände. På dom typ 4 stora träborden längre in i lokalen stod killar och tjejer och dansade till öronbedövande musik med bara överkroppar medans ölen stänkte hitan och ditan. Allra längst in fanns fler sittplatser med folk i och direkt till vänster var baren med en drös med folk som beställde eller stod i vägen för dom som skulle beställa. Nattis fick uppdarget att införskaffa mer alkohol, för jag behövde det nog mer än någon sin nu, medans jag gick och tog några minnesvärda foton. Dessvärre är dessa av dålig kvalitet. Vi satte oss i en av sofforna vid trappans direkta närhet. Tyvärr var det mitt emot herrarnas toalett och efter 10 minuter skrattade nattis till och väkte mig ur mitt blandade chock och förtjusningstillstånd och sa att hon aldrig hade sett så mycket snopp på en och samma dag. Toalettdörren stod för det mesta öppen och pissoaren var direkt invid väggen där inne. Alla pojkarna stod på rad och utförde sina behov i sitt berusade tillstånd. Tjejer i bara BH på överkroppen gick omkring med studentoverall nedvikt från midjan och skrek och stojjade.



Baren till vänster och sjötema på väggarna inne på Sjösjukan.



Folk dansar på borden och dricker öl.



Högmusik och mycket skrål.

Från trappan kom plötsligt ett litet gäng sjungandes på nån sång med anknytning till vad dom pluggade. Framför mig kom det plötsligt fram en tjej och skakade rumpan och försökte dansa sexigt i sina mjukisbyxor. Hon vände huvudet i vår riktning och slickade sig på läpparna. Jag insåg dock att det inte var mig hon intresserade sig för utan busen i soffan brevid. För en buse var han, en sjöbuse. Det var en stor man med ett sjömanskägg och tatueringar på armarna. Jag lutade mig över och frage om han kände henne och han skrattade och sa att han gjorde det. Jag presenterade mig och han sig, han var tydligen vice ordförande i Lambda studentförening, som är sjöfartsskolans förening. Så vi slängde några ord innan han reste sig och traskade in i folkhopen och försvann. 
Vi var där i  20 minuter innan Nattis bad mig kasta i mig min öl så vi kunde gå. På vägen hem disskuterade vi hur vi skulle kunna förklara för folk hur det hade varit inne på sjösjukan och det går nog inte kom vi snart fram till. Det måste nog upplevas!

Tjolahopp

Kategori: Allmänt

Igår fick jag äntligen "provjobba" i underklädesbutiken här i Kalmar, det är samma kedja som jag jobbade för i stockholm men de ville känna av stämmningen mellan oss så att allt fungera. Och det gick verkligen över förväntan. Nu hoppas vi för (tyvärr) att någon blir sjuk så jag får jobba lite. Annars har jag några enstaka pass dock har vi en väldigt tajt timbudget så jag får inte så många timmar.. :( men men, blir någon sjuk så får jag de passen :)

Igår höll jag ett litet föredrag för klassen. Vi läser mkt litteratur på egen hand hemma och sen ska vi träffas i våra grupper och disskutera. För att sedan träffas några fler grupper och lärare för att då berätta vad vi disskuterat. Ökad förståelse för litteraturen helt enkelt.. Väldigt bra grej.. Dock väldigt jobbigt när man inte är så bekväm med att prata inför klassen. För o göra det hela mer spännande så vet man inte heller vem som ska få prata.. Alla ska förbereda sig och sen väljer läraren ut två som får presentera... Givetvis så blev jag utvald. Men det gick faktiskt riktigt bra.. Lite röd om kinderna men det får jag väl leva med.. :)

Vi i klassen har kommit fram till att vi inte känner varandra. Vi är ju ca 60 personer i klassen och går i skolan ca 2-3 dagar/veckan och då bara runt 2-4 timmar.. Oftast föreläsning så det e inte direkt så att man pratar med varandra. Så nu lutar det åt utgång ikväll.. Och självklart så spöregnar och stormar det.. Inte sugen alls på att gå ut, men vi hoppas på att det slutar snart..

Nej... ska krypa ner i soffan och fortsätta läsa mina filosofieböcker.. Trevlig helg :)

Katten

Kategori: Allmänt

Jag vet att det kanske är lite tjatigt o läsa om katten hela tiden men de här bilderna e ju bara för söta



Tar det lugnt i Pontus knä.. Ser riktigt imponerad ut.. Eller inte




Ska vara med precis överallt.. Även om det innebär att sitta på Pontus axel som en papegoja

Snart en månad!

Kategori: Allmänt

Nu har det snart gått en månad sedan vi flyttade hit! Tänk va tiden går fort :) Än så länge har inte någon större hemlängtan kommit, förutom när jag fyllde år dock men ändå.. Vi hinner inte längta hem i alla fall! Pontus har fullt upp med plugg, nu har han i princip en tenta varje vecka i olika ämnen och idag går han i skolan från 8-19.. Gissa hur kul han tycker det är.

Nathalie har mest hemma plugg, går i skolan ca 3 dagar i veckan och då oftast bara några timmar, men då gäller det å andra sidan att ha disciplin.. än så länge verkar det gått bra :) Förra veckan var jag dessutom och införskaffade mig ett träningskort så nu får jag ligga i så jag slipper bada i vassen i sommar! (Mamma, Micki och Carro är ni med mig?!) Sedan har jag varit å hälsat på Change här i Kalmar, fått nycklar och alla säkerhetskoder så nu hoppas vi på å få jobba lite snart också!




Träningskort.. Tack för den snygga tröjan Alex ;)

Bebis har lessnat på att vara inomhus.. nästan lite less på terrassen också.. nu vill han bara ut ut ut, jag förstår honom, stackarn blir väl suktad av alla fåglar som flyger här utanför.. Men han får nog vänta ett litet tag till så han lär sig hitta hem.. Och så är han ju inte världens smartaste så vi får nog vänta tills isen smält bort också så han inte tar sig en tur ut där heller ;)




Koppel gäller än så länge :)