detlillaaventyret

Människans anatomi och fysiologi inkl.mikrobiologi

Kategori: Allmänt

I måndags började jag min nya kurs, Människans anatomi och fysiologi inkl.mikrobiologi, som ska pågå i två veckor nu, för att sedan bytas av med "I patientens/familjens värld" i några veckor, därefter tillbaka till människans anatomi.. o slutligen tillbaka till i patienten o fam... Allt för att vi ska kunna smälta innehållet i den här kursen då många brukar ha svårt för den..



Påminner lite om det man gjorde i gymnasiet, tack för att jag gick natur... Många som känner sig riktigt vilsna då de aldrig hört talas om atomer eller joner sen de gick i grundskolan...



"Bara" tre böcker till denna kurs.. Det är dock jätte intressant, men man önskar att man haft mer tid på sig att lära sig.. Cellen fick man tidigare lära sig i skolan på 20 timmar.. Den har kortats ner till 9 timmar nu.. Det blir en hel del hemma plugg.. Förra terminen var det 7% av klassen som klarade tentan, det känns ju upplyftande ;)

Slut med koppel

Kategori: Allmänt



Numera (från o med igår) så går Bebis ut utan oss. Han har givetvis ett halsband med vårt namn osv ifall han skulle tappa bort sig. Pontus har beställt ett gps halsband som han kommer ha på sig sen som gör att vi kan hitta honom när han inte vill komma in ;) Ni skulle sett honom igår när han galopperade över gräset och försvarade tomten för hundar som ville komma in. En lycklig katt! Nu får vi se när han lyckas fånga en fågel :)

Påväg hem från skolan

Kategori: Allmänt



Läskiga mördarfåglar som biter en när man går förbi..



Husen man ser på andra sidan är Ängö, området där vi bor dvs



Vi har ingen Lidingöbro längre men en Lindöbro :)



Det bruna huset man knappt ser längst bort till vänster, där bor vi

Bakat bröd!

Kategori: Allmänt

Medans Pontus låg o mådde dagen efter dåligt passade jag på o bakade eget bröd. Jag e riktigt imponerad själv över min insats! Som nybakat var det fantastiskt gott, nu får se hur det blir några dagar senare. Tack för receptet Micki!



Nästan alla ingredienser o bröden som ska in i ugnen



Ser dom inte asgoda ut eller vad!

Tenta

Kategori: Allmänt

I torsdags hade jag min första tenta, det kändes bra men man vet ju aldrig så nu får ni hålla tummarna :) Dagen innan hade jag ett föredrag som också ingår i mitt betyg och den fick jag godkännt på! Under fredagen var det jobb, vilket konstigt nog är super skönt. Uppskattar jobbet mycket mer nu när jag pluggar, blir tvungen att sluta tänka på plugget o fokusera på jobb. Rätt skönt faktiskt.

Lördagen blev Stor-dagen.. Stor-handling, Stor-städning o lång-prommis m Bebis.. På kvällen kom pontus kompis calle hit å så grilla vi o drack gosaker :)



Calle blandade goda drinkar som smakade ahlgrens bilar *mums*



Mat i mängder, kylen ekar så dagarna innan bidraget så när det väl kommer är det dags o ladda upp :)

Bebis :)

Kategori: Allmänt



Utställningskatten ;)



Klättrandet börjar så smått bli bättre





Lilla tigern



Pontus som kletar grädde på stackarns nos



Vintern slog till

Kategori: Allmänt

Vintern slog till en gång till förra helgen, tack o lov va det bara under en dag, dagen efter var allt borta igen :)

Helgen

Kategori: Allmänt



Vi tog oss till studentpuben i fredags o åt en hamburgare o drack lite vin. Pontus hittade en kompis i en randig tröja ;)

Torsdag

Kategori: Allmänt

Nästa vecka är min sista vecka på kursen "Vetenskapsteoretiska och idéhistoriska grunder för vårdandet".. Den avslutas med både ett seminarie där vi ska sitta inför klassen och berätta om varandras arbeten som vi gjort.. Och givetvis en tenta.. Jag e lite nervös..
Arbetet har vi hållt på med ett tag nu. Det är en sammanfattning av våra tre tidigare arbeten och vi blev klara med det igår (inlämning på fredag) men ska ses imorgon för att korr läsa. Sedan blir det läsa för hela slanten!



Våren är här! (nästan)

Kategori: Allmänt

Om vi bortser från blåsandet så e det toppen väder här :) Solen skiner o man kan skippa vinterjacka o vinterskor.



Massor med blommor i någons trädgård på väg till biblioteket

Examinationsuppgift

Kategori: Allmänt

Vi håller på med vårt sista grupparbete.. En "sammanfattning" av våra tidigare arbeten där vi även ska väva in våra erfarenheter från kursen och vårt mentorskap..

Mentorskap=alla har fått en varsin pensionär som man ska ha träffat ca en gång i veckan. Man ska bara gå dit, sitta o prata, promenera, gå å handla eller vad som nu faller sig naturligt. Försöka få in samtalet på vad som är hälsa, vård o lidande för dem.. Resultatet har varit blandat..
En i min grupps mentor sitter o pratar om att hon vill dö.. Att fortsätta ett samtal efter det är svårt.. Två av gruppmedlemarnas mentorer är dementa.. också en utmaning att varje gång försöka börja om samtalet.. Mina mentorer, för jag fick ju givetvis två (som om det inte var krångligt nog med en), tror att jag e en spion ifrån hemtjänsten, så allt e ju bara såååå bra. Några har givetvis haft turen o få riktigt goa pensionärer som vill sitta o måla eller gå på gympa, fika, prommenera etc.. Senast jag var hos mina mentorer suckade de högt o frågade hur många ggr till jag egentligen skulle komma, jag svarade glatt att det nu "bara" var tre ggr kvar.. De såg som om att de skulle svimma.. "ohh herre gud, vad ska vi prata om då?" hög suck.. "jag har verkligen inget mer att säga dig"... Jag är inte alltför positivt inställd till det här med mentorskap..men det kanske redan har framgått...

Hur som helst.. Nu börjr folk bli lite slitna.. o grupparbetet går förhållandevis riktigt bra som att det förhållandevis går riktigt dåligt.. När det går dåligt ser vi ut som på bilden nedan.. Tomma i blicken...



Men vi märker ändå stor skillnad på var vi är nu och var vi var i början när man läser våra gamla arbeten.. och det e ju kul i alla fall :)



Här sitter vi i cafeterian o fixar lite :)

Semla :D

Kategori: Allmänt

På Linneuniversitet får man en gratis semla under semeldagen, den ni!



Mmmmm...



Studienivån höjdes..faktiskt..lite..kanske

Födelsedagspresent

Kategori: Allmänt






Nu vill jag verkligen att det ska bli varmare så jag kan få användning för mina nya skor :) Dessa gobitar fick jag av Nina o Igge i födelsedagspresent, sååå fina!

Vår! :)

Kategori: Allmänt



Nu börjar det bli vår :)



Låg ute i en av sofforna på terrassen o pluggade i värmen

Onsdagsfest

Kategori: Allmänt

Eftersom förra veckan var jobbig så bestämde vi oss för o gå ut o fira att den var över. Vi började med o käka på stadshotellet. Afterwork buffe, köttbullar, prinskorv, potatis, lasange o morötter med ett glas vin/öl för hela 45 kr. Ett kap!



Efter det begav vi oss till Helen där förfest ägde rum. Påvägen passerar vi Kalmar fängelse.



På förfest är ju alla glada.. o gladare blir man ju senare det blir. Vid 11 tiden gick vi in till stan o gick till klubben "Harrys"



Cissi, jag o Susanne



Louise o Lisa



Somliga vill bara inte fastna på bild, Sebastian (Lisas pojkvän)



Glad var jag ju i alla fall



Nu börjar det bli sent, glansiga ögon o rosiga kinder ;)


Tävla åt oss

Kategori: Allmänt

Hjälp oss nu o vinna en matkasse ;)

http://linassverigeresa.se/c/1164

Ett litet bildregn :)

Kategori: Allmänt



Efter en veckas hårdplugg blir man såhär..



Jätte mysigt fik som vi inte vet vad det heter. Belönade oss själva med semla



Susanne vill inte vara med på bild...



Har man tråkigt så hittar man på nått!



Kalmar by night.. Påväg hem från gymmet, mysigt värre :)

Saknar..

Kategori: Allmänt

Ok, något jag saknar hemma är kollektivtrafiken.. Här i Kalmar bara går man överallt... Nu börjar jag lessna på å gå.. Det finns en buss här vid oss, det kostar 11 kr att åka buss här.. 11 kr?! Ingenting.. Dock verkar bussen åka åt helt andra håll än vad vi ska så den gör tyvärr inte så mycket nytta än så länge.. Givetvis tar vi ju bilen om vi ska handla o så men när man ska til skolan, gymmet, vänner osv så e det bara att gå... Och förvisso bor vi ganska centralt men tar ändå ett tag o ta sig nånstans. Sen underlättar det nog massor när våren/sommaren kommer o det e lite fint väder, men att gå till skolan, ca 25 min enkel väg i snöstorm/regn/blåst/kyla e inge vidare..
Skulle verkligen behöva en cykel, men känns så onödigt o köpa en här när jag har en hemma. Pontus har ju också en hemma.. Men hem vet vi ju inte riktigt när vi kommer.. Vi väntar på den trevliga elräkningen som tros anlända den 10 mars.. Ägarna har gett oss en ungefärlig summa baserat från 2 tidigare år, ca 2500 kr/mån.. Damen som bodde här innan oss hade värmen på max (steg 5) vi har dock "bara" haft den på steg 2,5-3.. Dock har vi ju 2 datorer.. Vi får hoppas på att hon kollade massor på tv o hade alla lampor tända.. :)
Annars saknar jag också ett badkar. Det är verkligen lyx att ha ett badkar.. Speciellt nu när det e lite kyligt. När vi blir rika sen så ska vi ha ett stort badkar och en bastu.. Jag hänger i badkaret och Pontus i bastun. Inte särskilt troligt att vi blir rika som sjuksköterska eller kustbevakare men vi kan ju alltid hoppas :)
Sen saknar jag mamma också ;)

Helgen

Kategori: Allmänt

Helgen var lugn.. Nathalie hade en kämpig vecka med mycket plugg o tid spenderades i bibblan.. Pontus pluggar för fullt inför sina tentor.. Fredag kvällen startades med en toppen go middag, fläskfile med sallad o vitlöksbröd. Lite rödvin till det... 2 glas o det slog till som en bitch-slap, toksomnade o så sov vi så gott i över tolv timmar.



Ok, det var godare än vad det ser ut ;)

Under lördagen hade pontus två av sina kurskamrater här för o plugga. Nathalie hade bestämt sig för o läsa lite vetenskapsteori bestämde sig nu för att inte lyfta boken på hela dagen.. Träning blev d där istället.. Nio bio, tack för biljetterna Anki :) , "True Grit", Pontus gillart!




Spännande grejer för Bebis, den låter, den rör sig.. Han kan sitta o titta på kläderna som tumlar runt ett bra tag..

Söndagen blev det städningen, igen, vi har väl aldrig städat så mycket som vi gör nu :) Men men, får ju vårt första finbesök nu till helgen, Igor o Nina som flyger ner för o hälsa på :) (Pontus pappa o fru, för er som inte vet)