detlillaaventyret

Lab

Kategori: Allmänt

Denna vecka har vi fått labba för första gången.. Vi har fått kolla på bakterier..

Första uppgiften bestod i att testa hur mkt bakterier vi har på fingrarna. Vi tog tummen som exempel.. i första "rutan" ser ni hur mkt bakterier man har på en "vanlig" tumme utan o ha tvättat händer etc.. Nr 2 har vi tvättat händerna med vanlig tvål.. Nr 3 har vi spritat händerna.. Nr 4 besudlade vi tummarna igen- drog dem genom håret, kliade sig på kroppen o klappade kompisen på axeln, vilket ledde till samma resultat som på ruta 1.. Blää
 


Alla "prickar" är bakterier.. Som ni ser är ruta tre nästan tom, så ska man vara ren så e d sprit som gäller ;)



Vi ser ju onekligen väldigt seriösa ut i våra labrockar.. Cissi o Sophie disskuterar våra resultat



Vi fick ta prover i olika rum (toa, matsal, vetillationsystem mm) för o se vad som fanns där. Men sen fick vi också ta ett prov där vi fick "gnida" ett föremål mot burken (ex ett dörrhandtag, penna, kaffeautomat knapp etc) Vi tog en så kallad "ren" gaffel från matsalen... Ni ser de vita fläckarna i vår skål.. Kolonier med bakterier.. Tankarna kring att sluta äta ute på offentliga restauranger har börjat disskuteras..



Jag sitter o kollar på baketerie odlingar o försöker luska ut vilka slags kolonier det är :) Funkar inte sjuksyrra för mig så kan jag ju alltid börja jobba på lab istället ;)

Kommentarer


Kommentera inlägget här: